Шокова заморозка
Камера шокової заморозки (шафа інтенсивного охолодження, шокфростер) - це нове передове покоління холодильного обладнання для закладів харчування, яке призначене для швидкого охолодження, заморозки продуктів харчування в домашніх і промислових умовах. Шокфростери відрізняються від традиційних морозильних камер наявністю системи примусової та ефективної вентиляції і підвищеною холодопродуктивністю.
Сфера використання та переваги
Камери шокового заморожування широко застосовують на професійних кухнях супермаркетів, кафе, ресторанів, в т.ч. і фаст фуду, підприємствах громадського харчування і виробництвах, розрахованих на приготування великої кількості напівфабрикатів високого ступеня готовності з широким асортиментом. Шафи шокового охолодження набагато ефективніше оптимізують роботу підприємств, зайнятих у бізнесі громадського харчування. Швидка або шокова заморозка дозволить не тільки заощадити час і витрати на електроенергію, а й зберегти готові продукти, напівфабрикати протягом тривалого терміну без будь-якого порушення гігієнічних норм і правил. Серед продуктів харчування, які можна заморожувати і зберігати в камері шокового заморожування, ті ж продукти, які зберігаються в традиційних морозильниках промислового типу - риба, м'ясо, рибні і м'ясні напівфабрикати, булочки, тісто, фрукти та овочі і т.п. Всі продукти при зберіганні зберігають не тільки свій смак, а й всю свою поживну цінність, тому що всі вони заморожуються за мінімально короткий час. Саме такий спосіб консервації та зберігання на сьогоднішній день вважається найбільш ощадним, саме він дозволяє максимально зберегти всі смакові якості продуктів не пошкоджуючи їх структури.
Шокфростери, виготовлені відомими світовими виробниками мають широкий модельний ряд і спроектовані згідно з останніми європейськими стандартами ISO 9001, 14001, які передбачають швидку заморозку зі швидкістю не менше ніж 1 см за 1 годину. Процес заморозки, або шокового охолодження, передбачає поетапний перехід внутрішньоклітинної води або рідини в лід. Після охолодження або заморожування камера шокової заморозки автоматично відморожує продукти, після чого настає режим зберігання. Так, в разі відсутності морозильної камери, шокфростер можна використовувати як універсальний агрегат.