Кухонні дошки
Кухонна дошка - важливий елемент будь-якої кухні. Використовується для обробки м'яса, нарізування риби, овочів, зелені, хліба і кондитерських виробів. У ресторанах використовують цілий набір дощечок, не менше десяти. Окремий інвентар для рубки м'яса, чищення риби, нарізки хліба і овочів. Які ж прилади краще підходять для здійснення тієї чи іншої механічної роботи?
· Для рубки м'яса використовують товсті дошки підвищеної міцності з твердих порід дерева, наприклад дуба.
· Для риби рекомендують інвентар з харчового поліпропілену. Він не вбирає запахи, за ними легко доглядати.
· Для овочів, зелені і фруктів вибирають невеликі легкі дощечки.
· Для замісу і розкочування тіста вибирають поверхні великої площі.
Згідно з санітарними нормами, ті продукти, які після нарізки відразу подають до столу (пироги, фрукти), заборонено обробляти на дошках для сирих інгредієнтів. У необробленому м'ясі та рибі можуть бути шкідливі мікроорганізми. Для того щоб не переплутати їх маркують різними кольорами
· Білий колір - для сирів і молочних продуктів
· Зелений - овочі і трави
· Синій - риба і морепродукти
· Червоний колір - сире м'ясо
· Коричневий - для термічно обробленого м'яса
· Жовтий - сирої птиці